Etterutdanning av legespesialister

Alle fastlegene i Saltdal er spesialister i allmennmedisin, godkjent etter «gammel ordning». Leger med spesialitet i allmennmedisin må fornye sin spesialitet hvert 5. år. I løpet av 5-årsperioden må fastlegene gjennomføre 300 timer eller 40 dager á 7,5 timer fordelt på ulike «utdanningsaktiviteter»:

  • Kliniske emnekurs
  • Andre kurs
  • Praksisbesøk hos annen lege
  • Smågruppevirksomhet

Til fastlønte fastleger dekker kommunen de utgifter som knyttes til kurs for legers videre- og etterutdanning, dersom dette ikke dekkes av Legeforeningens Utdanningsfond II eller andre ordninger.

Utdanningspermisjon

SFS 2305 «Særavtalen» fastslår at Lege med relevant spesialitet tilsatt i minimum 40 % stilling har rett til 4 måneders utdanningspermisjon med lønn per 5-årsperiode. Ansettelsestid som spesialist i annen relevant stilling hos samme eller annen arbeidsgiver, etter avvikling av eventuell foregående utdanningspermisjon, skal telles med ved beregning av 5-årsperioden. Det forutsettes at det legges fram et utdanningsprogram for relevant fagutvikling og/eller forskning.

Disse reglene bør gjelde for gjennomføring av slik utdanningspermisjon:

  1. Permisjon planlegges minst ½ år på forhånd.
  2. Det gis anledning til å ta ut permisjon oppdelt med for eksempel 1 måned årlig i 4 år, istedenfor 4 måneder sammenhengende.
  3. Permisjonsperiode kan ikke avvikles i forlengelse av ferie som tas ut i juni, juli eller august.
  4. Arbeidsgiver sørger for at det tas inn vikar i permisjonsperioden.

Regler for utdanningspermisjon:

  1. Permisjon planlegges minst ½ år på forhånd.
  2. Det gis anledning til å ta ut permisjon oppdelt med for eksempel 1 måned årlig i 4 år, istedenfor 4 måneder sammenhengende.
  3. Permisjonsperiode kan ikke avvikles i forlengelse av ferie som tas ut i juni, juli eller august.
  4. Arbeidsgiver sørger for at det tas inn vikar i permisjonsperioden.
  5. Etter avsluttet utdanningspermisjon legges fram en rapport med disse punktene:

Fastlegene har i sine arbeidsavtaler rett til 2 uker/10 dager tjenestefri med lønn årlig for kurs/videreutdanning, som utgjør 3,5 månedsverk per år.

I tillegg har Saltdal 6 fastleger som hver har rett til 4 måneder utdanningspermisjon hvert 5. år. Dette utgjør 24 månedsverk per 5. år eller 4,8 månedsverk pr. år permisjon.

Annen kompetanseheving hjelpepersonell og fastleger

Saltdal legekontor har ansatt helsepersonell med høyskoleutdanning på bachelor-nivå innenfor sykepleie, bioteknikk i tillegg til helsefagarbeidere og helsesekretærer. Vi har sykepleiere med tilleggsutdanning innen diabetes. Legekontorets hjelpepersonell har sammen med fastlegene gjennomført disse kompetansehevende tiltakene i 2022 - 2023:

  • Bedre liv med diabetes – 15 timers kurs i regi av Skilnet
  • KOLS: To dagers kurs for 2-3 personer våren 2023
  • AHLR- og DHLR-kurs: 1- og 2-årige avtaler om kurs for hele personalgruppen innenfor AHLR og DHLR (hjerte-/lungeredning)
  • Simuleringsøvelser månedlig sammen med Nordlandssykehusets ambulansetjeneste – høsten 2022 og fra januar 2023 ettårig samarbeidsavtale
  • Porfyri: Ingen andre kommuner i Norge har så høy forekomst av sykdommen Akutt intermitterende porfyri – i alt ca. 30 – 40 pasienter. Det er derfor ønskelig at fastlegene tar kurset Porfyrisykdommer ved Regionalt Utdanningssenter Vest i samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for porfyrisykdommer (NAPOS)
  • Ultralyd: Saltdal legekontor fikk for noen år siden stønad fra Saltdal sanitetsforening til innkjøp av ultralydapparat. Det er ønskelig at fastlegene tar grunnkurs i ultralyd for allmennleger.
  • Psykisk helse?

Avdeling helse og omsorg har en strategisk kompetanseplan "Robust kompetanse" som legger føringer for kompetanse.