Søvn hos spedbarn

Viktig å vite om søvn hos spedbarn

  • Alle spedbarn skal sove på ryggen.
  • Barnet skal ikke ha det for varmt.
  • Barnet skal ha egen dyne om det sover med foreldrene
  • Skal barnet sove i barnevogn må man ikke dekke vognen med teppe eller tett regntrekk. 

Disse rådene kan bidra til å redusere risiko for krybbedød, også kalt plutselig uventet spedbarnsdød (SIDS).

Søvnbehovet endres med alderen. Den første tiden sover spedbarn fra 16-20 timer fordelt over hele døgnet, og de fleste vil våkne mange ganger om natten for å spise. I denne perioden vil de fleste også ha behov for en del hjelp fra foreldrene under innsovning, ofte fordi barnet ikke har funnet egne strategier for å sovne. Det varierer hvor mye hjelp barnet trenger. Noen trenger mye, for eksempel må de ammes i søvn, mens noen få trenger lite,  de legges i sengen og sovner med et lite klapp på kinnet.

Det kan være lurt å være oppmerksom og bevisst på hva du gir av hjelp, og om barnet har noen egen evne til å roe seg ned selv. Er det tilfeller der barnet sovner av seg selv? Hva gjorde du eller barnet da? Er du oppmerksom på barnets egne strategier, vil det være lettere å minke hjelpen dere gir som foreldre etterhvert som barnet blir større. Foreldre kan begynne å tilrettelegge for gode søvnvaner tidlig.

Gode søvnvaner

  • Legg til rette for regelmessige sovetider på dagen.
  • Start med faste leggeritualer hver kveld før barnet blir lagt (for eksempel amming, kveldsstell, pysj og sang) som gjentas hver kveld, for å gi barnet forutsigbarhet. Du kan begynne med dette før barnet er 3 måneder.
  • Tilstreb en fast leggetid. Etterhvert som spedbarnet blir større, kan leggetiden være tidligere.
  • Stå opp til omtrent samme tid hver dag.

Rutiner gir fleksible barn.

Mellom 3 og 6 måneders alder

Fra 3 måneder begynner barnet å produsere søvnhormonet melatonin, som hjelper barnet å sove i lengre strekk om natten. Det er fra denne tiden viktig å stå opp om morgenen til en fast tid. Du kan ofte forskyve leggetiden til tidligere på kvelden.

Lær å sovne selv

Ved legging kan du redusere og gradere støtten. Gå for eksempel fra å amme i søvn, til kun å bysse, til kun å holde en hånd på brystet til barnet. Dette vil kunne bidra til at barnet klarer å sovne igjen når det begynner å våkne oftere om natten, som skjer fra 4–6 måneder. Ofte tolkes disse oppvåkningene som sult, men de er en naturlig utvikling og handler ofte ikke om mat. Dersom barnet klarer å sovne uten noe særlig hjelp fra foreldrene på kvelden, vil det også klare innsovningen i løpet av natten uten å forstyrre foreldrene. Det er vanlig at noen barn klynker eller gråter før de sovner. Et overtrøtt barn har vanskeligere for å roe seg og vil bruke lengre tid på å sovne.

Fra 6 måneders alder

Når barn har begynt med fast føde, er ikke lenger måltider på natten nødvendig. Mange barn (og foreldre) trenger litt hjelp for å slutte med nattmåltid, for å lære seg å sovne igjen uten bryst eller flaske. Foreldre kan forvente noen slitsomme netter, men det er vel verdt strevet. For å lykkes må foreldrene være enige og støtte hverandre og vise barnet trygghet i det de gjør. Spør på helsestasjonen om råd eller oppfølging for å få hjelp til hva som er best for deg og ditt barn. 

Hva kan man gjøre dersom barnet ikke sovner om kvelden?

Det viktigste er å redusere støtten du gir under innsovningen, begynn derfor gjerne med leggingen ved å gjøre den til en kort prosess. Syng for eksempel en sang, stryk over barnet og si «god natt». Gå ut av rommet. Om barnet protesterer eller gråter, går du inn igjen. Men forsøk å vente litt, kanskje du forstyrrer innsovningsprosessen barnet er i gang med om du går inn for raskt. Si igjen med trygg og rolig stemme: «Det er natt, du må sove nå». Forsøk å unngå blikkontakt, det aktiverer hjernen.

Du skal være en trygg og rolig voksen, da barnet vil merke usikkerhet og dette kan gi økt uro hos barnet. Du skal derfor ikke gjøre noe du ikke er komfortabel med. Du kan også sitte på en stol inne hos barnet, men dette kan i noen tilfeller oppleves som frustrerende og forstyrrende for barnet. Hensikten er at barnet skal finne sine egne metoder for å sovne selv. Da må foreldrene tilrettelegge for at barnet får prøve på det, uten at de overtar og gir all hjelpen. Når barnet klarer innsovning selv, vil det også lettere kunne falle i søvn igjen i løpet av natten.

Hva kan man gjøre dersom barnet våknet om natten?

Det er helt naturlig å våkne om natten. Når barnet er 6 måneder, kan det hjelpe barnet å sove i egen seng og noen ganger på eget soverom, da foreldrene kan forstyrre barnet om de deler rom. Prøv å roe barnet i dets egen seng; ikke ta det opp i foreldresengen. Ikke tilby vann i stedet for amming; da erstattes én vane med en annen.

Ha eventuelt barnesengen ved siden av din egen seng og forsøk å hjelpe barnet raskt ved en liten berøring eller stemmen din. Hvis dere må stå opp for å gi barnet smokk, bør dere vurdere å slutte helt med smokk. Barnet våkner ikke av at smokken er ute av munnen, men trenger den for å sovne igjen. Man kan også forsøke å ha mange nok smokker i sengen til at barnet finner en selv.

Poenget med disse tiltakene er at det skal være kjedelig å våkne om natten. Det kan bli en del gråting og protester underveis, men er man trygg og konsekvent kommer barnet inn i gode søvnvaner etter overraskende få netter.

Når bør jeg kontakte lege?

​Kontakt helsestasjon eller lege dersom:

  • Dere tror at barnet feiler noe som kan forårsake søvnproblemer.
  • Barnet snorker mye og har pustepauser når det sover.
  • Dere er i tvil om hvilke av disse rådene som passer for deres barn.
  • Dere trenger hjelp og støtte for å løse barnets søvnproblemer.

10 Tips for god søvn

  1. Reduser inntak av energidrikk, kaffe, cola eller annen koffeinholdig drikke hele dagen, og unngå det spesielt etter kl. 17.
  2. Stå opp til samme tid hver dag, også når du har fri fra skole/jobb. Om du ikke klarer å følge dette rådet så bør du i alle fall ikke stå opp mer enn 2 timer senere enn du gjør til vanlig.
  3. Begrens søvn på dagtid. Om du velger å sove om dagen bør det være en lur på maks 20 minutter og ikke sent på dagen. Om du sliter med å sovne kan du forsøke å kutte helt ut soving på dagen.
  4. Dagslys på formiddagen er viktig så hjernen skal forstå når det er dag og når det er natt.
  5. Bruk blått-lysfilter på mobil og pc om kvelden.
  6. Trening og fysisk aktivitet gjør at du sover bedre, men unngå trening kort tid før leggetid.
  7. Ikke se på klokken om natten. Legg bort sosiale medier, spill og aktiviteter som gjør deg mer våken når du skal sove.
  8. Bruk sengen kun til søvn (og eventuelt sex). Ligger du lenge i sengen uten å få sove bør du stå opp igjen, lese en bok eller gjøre noe annet. Ikke gå tilbake i sengen før du er trøtt igjen.
  9. Alkohol gir dårligere søvn. Mange tror at alkohol hjelper for søvn fordi man blir søvnig, men selve søvnen får dårligere kvalitet.
  10. Ta vare på deg selv. Husk at søvn påvirkes av hvordan du har det ellers. Om du er mye stresset, det er problemer i familien, du blir mobbet eller du på annen måte har det vanskelig, så kan det påvirke søvnen. Da er det viktig å oppsøke hjelp for disse tingene

Symptomer på søvnproblemer hos barn

Symptomer på søvnproblemer hos barn

Et barn kan ha søvnvansker hvis det har ett eller flere av følgende symptomer:

Barnet våkner opp tre eller flere ganger i løpet av en natt minst fire kvelder i uken.

Barnet våkner opp og er våken mer enn 20 minutter hver kveld eller natt, eller er oppe og går i løpet av natten.

Barnet må tas inn i foreldrenes seng for å få sove.

Barnet nekter å legge seg, kan ha raserianfall ved sengetid eller det tar mer enn 30 minutter å legge barnet.

Problemer med mareritt, nattskrekk og søvngjengeri.

Behandling ved søvnproblemer hos barn

Behandling ved søvnproblemer hos barn

Positiv leggerutine

Det første som anbefales er å få til en positiv leggerutine. Dette kan hjelpe barnet å falle til ro raskere og føre til at barnet våkner mindre om natten.

Forskning viser at barn har færre raseriutbrudd og roer seg raskere ved sengetid innen seks uker etter at man har startet en såkalt positiv leggerutine, også kalt god søvnhygiene. En positiv leggerutine innebærer:

En kort beroligende rutine som leder opp til det å legge seg.

Et stille, mørkt, behagelig og ikke for varmt eller kaldt barnerom.

Å unngå støyende lek før leggetid.

Å unngå å gi barn coladrikker og sjokolade.

Søvntrening

Søvntrening kan også hjelpe barnet til å roe seg ned om kvelden og redusere oppvåkninger om natten.

Undersøkelser har vist at en måned med søvntrening fører til at barn våkner sjeldnere i løpet av natten, bruker mindre tid på å roe seg om kvelden og er mer tilbøyelig til å sovne igjen etter å ha våknet om natten.

Søvntrening innebærer at man ikke umiddelbart går inn til barnet, selv om det gråter. Det kan oppleves tungt å la et barn gråte for seg selv, men gradvis vil dette gjøre leggingen enklere.

Ved søvntrening økes gradvis fravær fra barnet. Først venter du to minutter før du går inn til barnet. Neste gang barnet våkner venter du fire minutter før du går inn. Deretter utvides tiden gradvis til maksimum 20 minutter. Den fysiske avstanden mellom deg selv og barnet kan også økes gradvis. Du kan starte med å sitte ved siden av barnets seng. Neste kveld flytter du deg 30 centimeter unna. Deretter økes avstanden gradvis til du er utenfor soverommet.

Husk at disse rådene gjelder friske barn over 2 år.

Søvntrening er omdiskutert blant helsepersonell og foreldre. Noen psykologer mener denne tilnærmingen er uheldig. Du kan diskutere dette nærmere med fastlegen eller annet helsepersonell for individuell tilpasning.

Behandling med legemidler

Det finnes ikke sovemidler som er godkjent til bruk hos friske barn ned til 2 år i Norge.

Melatonin er godkjent for bruk i Norge til barn ned til 2 år dersom de har barneautisme.

Oppstart med melatonin skjer oftest hos en barne- og ungdomspsykiater eller en søvnspesialist.

Andre tiltak

Det anbefales ofte andre tiltak for barn som har søvnproblemer, selv om det ikke har vært mye forskning på dette området. Følgende tiltak kan forsøkes:

  • Unngå at barnet sover for sent eller for lenge om ettermiddagen.
  • Pass på at barnet er i fysisk aktivitet om dagen.
  • Sørg for at barnet er ute i dagslys.

Dagslys hjelper kroppen til å produsere naturlig melatonin. Melatonin kalles gjerne “mørkets hormon”, og det regulerer døgnrytmen vår.

Ved vanskeligheter med håndtering av barns søvnproblemer, ta kontakt med legen eller helsestasjonen.

Hvis barn går i søvne, må hjemmet sikres. Det kan være aktuelt å sette en sikring på toppen av trappen og sørge for at vinduer er låst.

Søvn og søvnvansker (ungdomer)

Søvn og søvnvansker

For lite søvn kan påvirke deg på flere ulike måter, men hvor mye skal man egentlig sove? Og hva kan du gjøre med søvnvansker?

Sist oppdatert: 12.03.2023 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med nasjonalt senter for søvnmedisin

Søvn er viktig for alle, men nøyaktig hvor mye søvn vi trenger varierer mye fra person til person og endrer seg også i løpet av livet.

Både mengde søvn og hvor godt du sover er viktig.

Hvor mye søvn trenger vi?

Barn trenger mer søvn enn ungdom, ungdom trenger mer enn voksne og voksne trenger mer enn eldre.

Søvnbehovet blir altså i snitt mindre jo eldre vi blir.

Ungdom mellom 14 og 17 år anbefales å sove minst 8 timer hver natt (mellom 8-10 timer). For enkelte kan likevel alt mellom 7 til 11 timer være normalt.

Alle kan sove dårlig i perioder

Det er helt normalt å ha perioder i livet der man sover dårligere. Det kan for eksempel henge sammen med stress, at det er mye som skjer ellers, eller at man gruer seg til noe.

At du sliter med å sove i perioder, trenger ikke bety at du har en søvnsykdom eller at det er skadelig for deg.

Det er søvnplager over tid, som påvirker skolen eller hvordan du fungerer ellers, som bør tas tak i.

Hva skjer hvis du får for lite søvn over tid?

Søvnmangel har mange negative konsekvenser både for trivsel og for fysisk og psykisk helse.

Vi sier ofte at søvn er et grunnleggende behov. Det betyr at vi må sove godt for at andre ting i livet skal fungere.

Sover du for lite kan du oppleve:

  • Redusert overskudd: Du kan føle deg slapp og kjenne at alle aktiviteter blir litt tyngre. Det kan bli vanskelig å komme seg opp om morgenen, dra på skolen, eller orke å trene.
  • Dårlig konsentrasjon: Det kan bli vanskeligere å følge med på skolen eller å være fokusert på jobb. Kanskje får du ikke med deg hva du leser, eller dupper i timen. På sikt kan det gjøre at du sliter med fagene og at du får dårligere karakterer. Noen tror de har ADHD på grunn av store konsentrasjonsvansker, men så er problemet egentlig at søvnen er for dårlig.
  • Psykiske vansker: Humøret ditt kan føles mer ustabilt. Kanskje blir du raskere lei deg eller sint. Søvnmangel gir også økt risiko for psykisk sykdom som depresjon og angst.
  • Fysisk sykdom: Sover du for lite har du noe økt risiko for fysisk sykdom. Blant annet hjertesykdom og overvekt. Søvnsykdommen søvnapne er helseskadelig.

Det kan også være trafikkfarlig å ha for lite søvn over tid. Å kjøre bil, moped, lett-mc eller andre kjøretøy kan være farlig og ulovlig om du er for trøtt. Kjører du med stor søvnmangel, kan det være like trafikkfarlig som å kjøre beruset